Tožarjenje

objavljeno: 16. okt. 2015 13:32 avtor: OŠ Markovci

S tožarjenjem otroci običajno začnejo že v zgodnjem predšolskem obdobju. Najpogosteje zatožijo brata ali sestro in prijatelje, s katerimi se igrajo, ker se začne oglašati občutek tekmovalnosti. Otroci v tem obdobju s tožarjenjem rešujejo medsebojne spore, saj še niso razvili spretnosti, s katerimi bi reševali konflikte, kar je še posebno vidno v skupinah v vrtcu.

tozarjenje

Resnica je, da ima tožarjenje svojo pozitivno stran. To lahko predstavlja željo otroka, da vam pokaže, da razume pravila in da razlikuje dobro od slabega. Ne glede na pozitivno stran tožarjenja, boste želeli otroka najverjetneje čim prej odvaditi od tega, saj je nenehno pritoževanje lahko naporno.

Za začetek morate vedeti, da mora otrok vedno imeti možnost, da se obrne k vam po pomoč in da njemu ni tako enostavno razlikovati med pomembnim in nepomembnim. Otroku lahko poveste, da je  prav, da vas opozori, če nekdo dela nekaj nevarnega, a on bo vseeno težko razlikoval nevarno od tistega, kar njega moti. Če otrok pride do vas z željo, da nekoga zaščiti, ga pohvalite (“Hvala ti, ker te skrbi za svojega brata”). Na ta način se boste izognili rivalstvu med brati in sestrami in imeli vir potrebnih informacij.

Ne mešajte se

Pri večini težav med otroci nevarnost ni vprašljiva. Če takrat kregate ali kaznujete drugega otroka – spodbudite tožarjenje. Ko otrok nekoga zatoži, vas želi povleči v svoj boj za premoč in v kolikor ste na njegovi strani, ne samo da spodbudite takšno obnašanje (otrok dobi tisto, kar želi, dobi vašo pozornost, medtem ko se drug otrok znajde v težavah), ampak tvegate nepravično odločitev. Če se zadržite in se ne vmešavate, bodo otroci kmalu dojeli, da morajo nekatere spore in probleme reševati sami.

tozarjenjeVir: Creative donkey

Tožarjenje ima ceno

Ko pride otrok k vam tožarit, največkrat če gre za nekaj neutemeljenega, ga “zaposlite”. Lahko ga prosite, naj nariše risbo tega, kar ga jezi in ga pusti na mizi. Otrok se bo začel zavedati, da tožarjenje ni vredno toliko truda. Če opazite, da si otrok želi samo vašo pozornost, mu dajte vedeti, da ga boste rade volje poslušali, če ne gre za tožarjenje o stvareh, ki ne predstavljajo nevarnosti.

Skupaj najdite boljše rešitve, spodbudite svojega otroka

Ko se otrok znajde v situaciji, ki je ne uspe sam rešiti, mu je treba pojasniti, kaj lahko naredi, namesto da tožari. Vprašajte otroka, zakaj se jezi na nekoga drugega, ocenite, če gre za potencialno nevarnost in skupaj najdite neko strategijo. Če gre za prepir zaradi igrač, pokažite otroku razumevanje, vendar mu pojasnite, da vi ne morete reševati tega problema, ker niste vključeni v igro. Ponudite mu možne rešitve: dogovor s prijateljem, novo igro, druge igračke ali prekinitev igre za določen čas.

Kar želimo, je,  da naš malček razvije svoje lastne sposobnosti. Pametne glavice bodo zelo hitro našle najboljše načine in najboljše mesto v igri z drugim otrokom.

Comments