Vsa obvestila in novice‎ > ‎Arhiv‎ > ‎

EVROPSKI DAN JEZIKOV

objavljeno: 27. sep. 2016 02:34 avtor: OŠ Markovci   [ posodobljeno 14. avg. 2017 19:29 ]
Vsako leto 26. septembra praznujemo bogato jezikovno raznolikost Evrope in sveta. Samo v Evropi govorimo kar 200 različnih jezikov, v Evropski uniji je uradnih jezikov 24.

Evropski dan jezikov je razglasil Svet Evrope, ki zastopa 800 milijonov Evropejcev iz 47 držav. Praznujemo ga že od leta 2001 naprej, cilj tega pa je opozarjanje javnosti na pomen učenja jezikov in razširjanja nabora jezikov, ki se jih učimo, spodbujanje večjezičnosti in medkulturnega razumevanja, zavzemanje za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi, ki jo je treba ohraniti in spodbujati, spodbujanje vseživljenjskega učenja jezikov v šoli in izven nje, za potrebe študija, poklicnega dela, povečevanja mobilnosti ali za zabavo in izmenjavo.

Učenje jezikov prinaša koristi mladim in starim – nikoli nismo prestari, da bi se učili jezika in uživali nove možnosti, ki jih to prinaša. Četudi poznamo samo nekaj besed jezika države, kjer smo na obisku (na primer na počitnicah), nam to omogoča navezovanje stikov in nova prijateljstva. Učenje jezikov, ki jih govorijo drugi ljudje, nam omogoča boljše medsebojno razumevanje in premagovanje kulturnih razlik.

Prav zaradi vsega naštetega v šoli ta praznik vsako leto obeležimo z razstavo. Letos so pri pripravi razstavnega materiala sodelovali učenci od 5. do 9. razreda in se ob tem naučili kar nekaj besed v različnih svetovnih jezikih.

Vir: Praznujte z nami Evropski dan jezikov. Council of Europe. Pridobljeno 23. 9. 2016 s

Sonja Pavlenič

Comments