Vsa obvestila in novice‎ > ‎Arhiv‎ > ‎

Kako se lahko tudi sami zaščitimo pred poplavami

objavljeno: 6. mar. 2017 23:06 avtor: OŠ Markovci   [ posodobljeno 14. avg. 2017 19:21 ]
V četrtek, 2. marca 2017, so učenci 9. razreda OŠ Markovci sodelovali na delavnici, skozi katero so spoznali moč različnih vrst poplav in nekaj ključnih samozaščitnih ukrepov. Ob maketah, ki so ponazarjale delovanje zadrževalnika visokih voda, vodozadrževalno in varovalno funkcijo gozda ter plazenje tal, ki pogosto spremlja poplave, so si vodarski strokovnjaki prizadevali povečati njihovo razumevanje poplav, zaradi česar se lahko bolje zavedajo tudi tega, kako pomembno je poznavanje samozaščitnih ukrepov. Ob maketi kranjske stene oz. lesene kašte, zelene infrastrukture, ki je vpisana tudi v register slovenske kulturne dediščine in torej plod slovenskega znanja, so spoznali tudi okolju prijazno tehniko (iz rešetkasto sestavljenih debel in kamna), ki se uporablja pri urejanju vodotokov in sanaciji erozijskih žarišč ter pogojno stabilnih pobočij.

Po delavnici so se učenci odpravili do objekta v Novi vasi pri Markovcih, kjer so postavili oznako dosega visokih voda, na kateri je datum 5. 11. 2012, in ki vse mimoidoče opominja, do kam je takrat segla gladina Drave. Akcijo označevanja dosega visokih voda po vsej Sloveniji že od leta 2014 vodita Agencija RS za okolje in Zveza geografov Slovenije, v Novi vasi pri Markovcih pa je bila v sklopu projekta FRISCO1 postavljena že 31. tovrstna oznaka. Marjan Slana, lastnik objekta, na katerem je odslej pritrjena oznaka visokih voda, je ob tej priložnosti učencem tudi nazorno opisal takratno poplavo, medtem ko je članica Zveze geografov Slovenije Tatjana Kikec poudarila namen oznak.

Dogodka sta potekala v sklopu projekta FRISCO1, strateškega projekta, katerega cilj je zmanjšati poplavno ogroženost na porečjih Dragonje, Kolpe, Bregane, Sotle, Drave in Mure in se izvaja v okviru Programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija – Hrvaška. Slovenski partnerji projekta FRISCO1 »S čezmejnim sodelovanje do zmanjšanja poplavne ogroženosti« so Ministrstvo za okolje in prostor RS, Agencija RS za okolje, Direkcija RS za vode, Uprava RS za zaščito in reševanje ter Inštitut za hidravlične raziskave.


Comments