Vsa obvestila in novice‎ > ‎Arhiv‎ > ‎

Mala Groharjeva kolonija

objavljeno: 22. okt. 2014 03:38 avtor: OŠ Markovci   [ posodobil 3. jul. 2015 01:15 Gregor Zmazek ]

2014-09-26 Groharjeva otroška slikarska kolonija

Tudi letos je v Škofji Loki potekala tradicionalna Mala Groharjeva kolonija, ki smo se je ob koncu septembra udeležile tudi učenke osnovne šole Markovci, in sicer: Meri Potočnik iz 7. razreda, Doroteja Kolenko iz 8. razreda in jaz, Tea Korošec, ki obiskujem 9 razred.

Skupaj z učiteljico Olgo Zorko smo se odpravile že nadvse zgodaj, ob 6. uri, ker je do Škofje Loke kar precejšna pot. S šolami ptujskega okoliša smo »napolnili« en avtobus in se še vedno zaspani odpravili. Z nekaj postanki smo v mesto, polno bogate zgodovine, prispeli okrog 10 ure. V Škofji Loki se je zbralo veliko nadobudnih umetnikov z več kot 30 osnovnih šol, ki so se odločili preizkusiti svoje likovne sposobnosti.

Spoprijeli smo se z nalogo, v 8 urah narisati ali naslikati podobo Škofje Loke, ozkih ulic, zanimivih zgradb, znamenitosti in skritih kotičkov starega mesta. Tako smo se kar nekaj časa sprehajale po ulicah Škofje Loke in iskale popoln motiv za risanje. Mene je najbolj pritegnil most nad reko Soro, obdan z zelenjem, medtem, ko je Meri našla navdih pri risanju zanimive stavbe in Doroteja pri risanju okrašenega okna. Uporabili smo lahko poljubne tehnike. Medtem, ko sva z Meri risali s pastelom, je Doroteja risala z ogljem. Bil je popoln dan za likovno ustvarjanje, saj je bilo veliko sonca in prijetno toplo.

Zanimivo pri tej koloniji je risanje na prostem, pred vsemi ljudmi, kar nismo vajeni, saj je naše slike običajno ocenjevala le naša učiteljica, ne mimoidoči ljudje, ki so spremljali potek nastajanja naše risbe, se pri kateri tudi ustavili, da so si jo podrobneje ogledali in včasih pokomentirali. Najbolj zanimivi so bili mali otroci, katerim se je že packa na sliki zdela umetnost.

Ob dveh smo imeli kosilo, da smo si lahko malo spočili prste in razmislili o risbi ter s polnim trebuhom nadaljevali. Ko smo risbe končale, smo jih oddale v Sokolskem domu.

Ob 15. uri je bilo v Mali galeriji Občine Škofja Loka odprtje razstave nagrajenih del lanskoletne kolonije, zvečer pa so bila razstavljena tudi naša dela letošnje kolonije.

Po končanem programu smo se vrnile v domači kraj z malo utrujenimi prstki, a bogatejše za eno veliko ustvarjalno izkušnjo.

Tea Korošec, 9. a
Comments