Vsa obvestila in novice‎ > ‎Arhiv‎ > ‎

PARIZ

objavljeno: 25. mar. 2014 00:44 avtor: OŠ Markovci   [ posodobil 2. avg. 2014 09:07 Gregor Zmazek ]
1. dan

V četrtek 13. 3. smo se nekateri učenci 8. in 9. razreda odpravili v mesto ljubezni Pariz. Malo zaspani, vendar predvsem prevzeti od navdušenja, smo se okrog prve ure zjutraj poslovili od najbližjih in se vkrcali na avtobus. Na njem smo bolj malo spali, ker smo vsi nestrpno čakali Pariz. Ko smo po par urah prispeli na Dunaj, smo na letališču čakali na letalo. Kar nekaj nas je letelo prvič, zato smo se na letalo nekateri vkrcali prav tako z veseljem kot tudi z malim strahom. Vendar ko smo poleteli, smo uvideli, da letenje ni nič strašnega in raje uživali v prečudovitem razgledu in vožnji. Ko smo prispeli v glavno mesto Francije, smo se odpravili na pohod z avtobusom po Parizu. Nekateri so spali, nekateri opazovali mesto, medtem ko smo se peljali do Versaillesa. V tej občini smo si ogledali znamenito Versajsko palačo in njene vrtove. Odpravili smo se tudi na tržnico, kjer smo imeli malo prostega časa za potep in nakup raznih reči. Nato smo z avtobusom nadaljevali pot. Ustavili smo se pri znamenitosti, ki smo jo vsi čakali -Eifflovem stolpu in si ga od daleč ogledali in poslikali. Pobliže smo si še ogledali nekdaj bolnišnico in dom za invalidne vojake, danes muzej imenovan Musée de L'Armée. V njem smo videli Napoleonovo grobnico in orožja ter obleke francoske kopenske vojske.
Za ves dan smo imeli najet avtobus, tako da smo si ob razlagi vodiča iz avtobusa ogledali velik del Pariza. Navdušeno smo opazovali raznolikost in raznovrstnost Pariza in njegovih prebivalcev, saj smo videli ljudi raznih kultur in narodnosti. Ob peti uri smo se odpravili v hotel, kjer smo imeli majhen počitek. Ker smo ves dan preživeli samo s sendviči, smo bili že kar pošteno lačni, zato smo komaj čakali na večerjo. Prvi dan smo jedli tradicionalno francosko večerjo - francosko čebulno juho, raco in za sladico Crème brûlée. Z večerjo smo zaključili dan in odpravili do hotela oprhat in spat. Vedeli smo, da je en dan že mimo in se nestrpno veselili naslednjega.

Tea Korošec, 8. a


ŠE ZADNJI DAN V PARIZU

Zazvonila je budilka in spet sem morala pokonci. Uredila sem se, do konca spakirala in pripravila na pohod po Parizu. Po zajtrku smo se dobili pred hotelom in hitro odšli. S podzemnim vlakom smo se peljali do najlepše točke Pariza - do Eifflov stolpa. Tam smo si kupili nekaj za pojesti in piti. Zmenili smo se, da se bomo do drugega nadstropja Eifflovega stolpa odpravili peš. Prehodili smo okrog 800 stopnic ter odšli na dvigalo, ki je peljalo proti vrhu. Čeprav je bila pot do vrha PRECEJ naporna, je bilo vredno. Razgled je bil prekrasen, videla sem cel Pariz. Naredili smo nekaj fotografij, ter se odpravili z dvigalom dol. Odšli smo na podzemno železnico, ki je v bistvu bila skozi vse štiri dni naš prevoz. Odšli smo na otok Cite, natančneje do cerkve Notre Dame. Cerkev je sicer preprosta, a mirna in zelo velika. Na koncu smo naredili tudi skupinsko sliko. Malo smo posedeli in se odpravili do galerije Louvre, ki velja za največjo galerijo v Evropi. Tam je bilo veliko slavnih del različnih umetnikov. Najbolj smo si želeli ogledati delo Leonarda da Vincija, Mono Lizo. Po ogledu smo težko našle izhod, a smo ga. Odpravili smo v parfumerijo Fragonard. Tam smo videli, kako izdelujejo parfume ter si na koncu po želji tudi nekaj kupili. Nato smo se namenili proti našemu hotelu, vzeli prtljago in jo pospravili v prtljažnik na avtobusu. Napotili smo se na letališče, kjer smo se odpočili od celodnevne hoje. Oddali smo prtljago ter se čez nekaj časa vkrcali na letalo. Zelo težko mi je bilo, ko smo se odpravili. Upam, da se bom še kdaj vrnila tja in spet občutila in videla čare tega čudovitega mesta.

Anamari Kukovec, 8. a
Comments