Vsa obvestila in novice‎ > ‎Arhiv‎ > ‎

Projekt Evropska vas 2014

objavljeno: 20. maj 2014 13:13 avtor: Gregor Zmazek   [ posodobljeno 2. avg. 2014 09:01 ]
9. maja je v Mariboru na trgu Leona Štuklja v okviru tedna Evrope potekala predstavitev projekta Evropska vas. Učenci 32 osnovnih šol iz Maribora in okolice so po nekajmesečnem delu in pripravah predstavili značilnosti držav članic Evropske unije.

Ta vseslovenski projekt se je na različnih koncih Slovenije letos odvijal že štirinajstič zapored, z učenci naše šole pa smo se ga udeležili petič. Letos smo – enako kot lani – predstavili Nemčijo. Že v jesenskih mesecih so se učenci različnih razredov začeli seznanjati z značilnostmi Nemčije, z njenimi znamenitostmi, pomembnimi predstavniki, hrano in ostalim. Dela smo se resneje lotili v začetku leta, ko so se začele konkretnejše priprave na predstavitev. Pri urah likovnega pouka so izdelali kar nekaj materiala, ki smo ga uporabili na naši stojnici. Deklice, ki so sodelovale v projektu, so pripravile različne pobarvanke ter zloženko, v kateri so predstavile nekaj osnovnih in zanimivih dejstev o tej veliki evropski deželi. Učenci predmetne stopnje so jim pomagali pri izdelavi nemških zastavic, ki smo jih nato delili na stojnici. Za konec smo se lotili še peke peciva in ustvarili prave nürnberške medenjake ter za Nemčijo značilno jabolčno pecivo. Priprave so se tako bližale koncu, zato smo nestrpno pričakovali zaključno prireditev, kjer smo lahko končno razstavili vse naše izdelke. 

Tudi tokrat je bila prireditev zelo odmevna, saj si jo je ogledalo zares veliko ljudi.

Cilj projekta - naučiti se nekaj novega, spodbujati toleranco, spoznati druge narode in njihovo kulturo, ob tem pa se zavedati lastne identitete.

Sonja Pavlenič
Comments