Vsa obvestila in novice‎ > ‎Arhiv‎ > ‎

Učenci OŠ Markovci obiskali Radio SI

objavljeno: 23. nov. 2009 12:02 avtor: OŠ Markovci   [ posodobljeno 30. jan. 2012 04:53 ]

Takoj po končanih jesenskih počitnicah smo učenci izbirnih predmetov Vzgoja za medije - radio in Vzgoja za medije - televizija v okviru letnega učnega načrta obiskali mariborski studio RTV Slovenija. 

Najprej smo si ogledali prostore televizije. Urednica informativnega programa, novinarka Nina Cverlin nas je odpeljala v t.i. desk, kjer nastajajo TV prispevki. S kolegoma Nušo Baranja in Simonom Šparavcem so nam natančno opisali delo novinarja. Nato smo v spremstvu Nika Lešnika pogledali še prostore TV režije, digitalne montaže za obdelavo posnetkov in seveda sam TV studio, ki nas je seveda najbolj zanimal. S stropa je viselo ogromno luči različnih velikosti, ob straneh pa sta bili postavljeni dve različni sceni. V prostoru so bile tri kamere s 'trotel bobni'. To je posebno ogledalo na kameri, s katerega novinarji berejo besedilo, ob tem pa seveda ves čas gledajo v kamero in nam tako dajejo občutek, da so se vse naučili na pamet. O, kako bi nam takšni 'trotel bobni' prišli prav ob ustnem ocenjevanju znanja!

Nato nas je pot peljala v zgornje prostore, kjer se nahajajo prostori radia RSI, ki oddaja v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku. Pozdravila nas je novinarka Ksenija Samardžija Matul, ki pripravlja novice v angleškem in nemškem jeziku. Razložila nam je posebnosti dela na radiu in prav kmalu smo spoznali, da se delo radijskega novinarja razlikuje od dela televizijskega novinarja. Tudi tukaj smo si ogledali studio, ki je seveda precej drugačen od televizijskega. Tonski tehnik Simon Spreitzer nam je pokazal nekaj tehničnih trikov in nam celo izpolnil glasbeno željo!

Obisk RTV studia je bil zabaven in poučen. Priporočila in znanje, ki smo ga pridobili, bomo lahko uporabili tudi pri pripravi naših prispevkov in oddaj.