ŠKRLATINKA V ŠOLI IN VRTCU

objavljeno: 10. apr. 2019 22:36 avtor: OŠ Markovci   [ posodobljeno 10. apr. 2019 22:38 ]
Spoštovani starši,
na naši šoli in v vrtcu se je pojavila škrlatinka. V zvezi s tem bi vas želeli opozoriti na ukrepe za preprečevanje in širjenje škrlatinke.
Škrlatinko je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija. Otrok se lahko okuži s kužnimi kapljicami iz ust bolnika s kašljanjem, kihanjem ali z neposrednim stikom z okuženo osebo.
Manjšo vlogo pri širjenju okužbe ima posreden prenos preko okuženih predmetov (pribor, kozarci, zobna ščetka).
Škrlatinka je najpogostejša pri mlajših otrocih, vrh je običajno pri otrocih starih 4 leta.
Bolezenski znaki značilni za škrlatinko so:
Vneto žrelo, vročina (običajno višja od 38,5 ° C) in izpuščaj, ki se običajno pojavi najprej na trebuhu in na prsih 12-48 ur po prvih simptomih, nato se razširi po vratu, rokah in nogah. Pri škrlatinki nikoli ni izpuščaja po obrazu, kar je zelo značilno. Izpuščaj sestavljajo zelo goste drobne rdeče pikice, dvignjene nad površino kože, ki dobi teksturo grobega brusnega papirja, če jo pogladimo. Izpuščaj se po enem tednu začne luščiti, predvsem je luščenje izrazito na dlaneh in podplatih.
Za večino ljudi je škrlatinka blaga bolezen. Bolezenski znaki ponavadi minejo približno v enem tednu.
Škrlatinko lahko učinkovito zdravimo z ustreznimi antibiotiki.
Če pri svojem otroku opazite bolezenske znake, ki so tipični za škrlatinko se takoj posvetujte z otrokovim izbranim zdravnikom, preden otroka napotite v vrtec/šolo.
Otroci, ki imajo škrlatinko ali streptokokno angino, ne smejo v šolo ali vrtec dokler ne mine 24 ur od začetka jemanja antibiotikov, če zdravnik ne odloči drugače.
Vse ostale informacije najdete v priponki.

S spoštovanjem,

Ivan Štrafela
ravnatelj
Ċ
OŠ Markovci,
10. apr. 2019 22:37
Comments