TOM potuje, otroke obiskuje

 

TOM telefon poznamo kot anonimni, brezplačni in zaupni telefon za otroke ter mladostnike. Otroci  se lahko s svetovalci TOMa pogovarjajo o čemerkoli želijo. Lahko so to ljubezenske teme, odnosi s prijatelji, težave v družini, na spletu, v šoli, slabo psihično počutje ali preživljanje prostega časa.

TOM telefon lahko kontaktirajo preko treh različnih kanalov:

telefona:  116 111 vsak dan od 12.00 do 20.00, tudi med vikendi in prazniki

e-pošte: tom@zpms.si

in spletne klepetalnice: https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/

Veliko zanimivih vsebin se nahaja tudi na njihovi spletni strani: https://www.e-tom.si/

 

TOM telefon deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije in je za osnovne šole pripravil posebno akcijo: TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE. 

TOM nahrbtnik bo na naši šoli od 13. do 24. novembra 2023v šolski knjižnici.  Učence bo opominjal, da lahko anonimno in brezplačno kontaktirajo TOM telefon vedno, ko imajo vprašanje ali potrebujejo  pogovor.

V tem času se bodo v okviru razrednih ur od 4. do 9. razreda izvajale delavnice o TOM telefonu in pomenu pogovora.

Sporočilo akcije je, da nobena težava ni prevelika ali premajhna za pogovor.

Lahko se pogovorimo s katerokoli osebo, ki ji zaupamo. Pogovor nas razbremeni, težave postanejo lažje in dobimo občutek, da v stiski nismo sami. Pogovor nam pomaga, da bolj  jasno vidimo, kaj bi bilo dobro narediti in kako lahko v težki situaciji poskrbimo zase. 

S TOM nahrbtnikom po šolah potuje tudi škatlica za anonimna vprašanja otrok. Vse anonimne listke otrok bodo na TOM telefonu pregledali in o najpogostejših tematikah pripravili odgovore v spletnih objavah.

V nahrbtniku je tudi spominska knjiga, v katero učenci kot razred, s svojimi idejami in kreativnostjo, zapišejo razlago TOM-ovega slogana »Odgovor je pogovor«. Ob koncu akcije (14. maj 2024)  bo spominsko knjigo pregledala Komisija TOM telefona in v vsaki slovenski regiji razglasila zmagovalni razred najboljše razlage slogana.

Oglejte si video nagovor predsednika TOM telefona: https://www.youtube.com/watch?v=bBTgVV6Vk-4